Gibanje.si | Koristne informacije | Intenzivni program

Intenzivni program

Intenzivni program nevrofizioterapije je namenjen bolnikom po prebolelem možganskem infarktu, poškodbah/obolenjih možganov in/ali hrbtenice.


Program je sestavljen iz dve do tri urne obravnave dnevno in je prilagojen posamezniku, njegovi poškodbi in njegovim ciljem. V program vključujemo fizioterapevtske koncepte, ki omogočajo, da bolnik preko svojih receptorjev (sprejemnikov) na telesu prejme različne informacije in zahteve, ki se prenašajo v centralni živčni sistem.  Posledično se v telesu dogaja več stvari. Vsaka aktivnost zahteva, da se v izvajanje vključi celo telo, zato se posameznik svojega telesa in gibanja bolj zaveda, kar omogoča hitrejše okrevanje. Z boljšim zavedanjem svojega telesa in gibanja je bolnik sposoben določene aktivnosti izvajati tudi sam preko celega dne, gibi se hitreje avtomatizirajo, kar še poveča hitrost okrevanja. Kako hitro bodo bolniki okrevali je odvisno od stopnje okvare in od količine ponovitev. Prav to pogosto ponavljanje gibov in gibalnih vzorcev  je prednost intenzivnega programa nevrofizioterapije, saj se s tem ne krepijo le mišice, ampak se istočasno pojavijo tudi pozitivne spremembe v možganih in hrbtenjači.

S programom želimo bolniku omogočiti, čim večjo samostojnost in/ali povrnitev aktivnosti, katere potrebuje za opravljanje svojega poklica in/ali hobijev, oziroma ga naučimo kako lahko vse želene aktivnosti izvaja na drugačen način.

Za uspešnejšo rehabilitacijo priporočamo čim hitrejši pričetek izvajanja programa po obolenju in trajanje vsaj enega do treh mesecev. 


Nazaj na objave

pogodbeno sodelujemo z zavarovalnicami